Hoeveel is garantie waard?

100_garantie

Bij het oriënteren voor een set zonnepanelen let je naast een aantrekkelijke totaalprijs vooral op kwaliteit. En op garantie. Maar daar wil het helaas nogal eens fout gaan.

Veel mensen denken namelijk ten onrechte dat een zonne-energie installatie standaard voorzien is van een garantie van 25 jaar. Helaas.

Tijd voor meer inzicht en opheldering.

We kennen grofweg 3 typen garantie:

  • Vermogen uit zonnepaneel
  • Product
  • Installatie

Vermogensgarantie

Een zonnepaneel wordt aangeboden met de belofte dat het een bepaalde hoeveelheid aan energie kan leveren voor een lange periode, ook wel de levensduur genoemd. Dit is meteen de garantie van 25 jaar die we vaak tegenkomen in offertes en aanbiedingen. In het kort houdt deze vermogensgarantie in dat het zonnepaneel na 25 jaar vaak minimaal 80% van de oorspronkelijke energie kan produceren. Gedurende de levensloop van een zonnepaneel zorgen zon, regen en wind voor een geleidelijke degradatie.

Defecten aan paneel of omvormer

Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen, geleiders (busbars), laminering (folie) en glas. En dit alles ligt dicht op elkaar. De folie dient ervoor om stof en Uv-straling zo min mogelijk de kans te geven waardoor veroudering van de zonnecellen fors kan worden vertraagd. Een minimaal haarscheurtje of een oneffenheid kan ervoor zorgen dat de module op termijn – terwijl het op je dak ligt – minimaal tot helemaal niet meer kan functioneren. Vaak geven fabrikanten van gerenommeerde zonnepaneelmerken een productgarantie mee van 10 jaar. Voor omvormers begint dit doorgaans bij 5 jaar.

Zonne-energie installatie wordt op dak in elkaar gezet

Speciaal getrainde en gecertificeerde vakmensen zorgen ervoor dat zonnepanelen veilig en verantwoord op het dak worden geplaatst, en aangesloten. Bij het installeren van zonnepanelen komen veel verschillende handelingen kijken zoals, het monteren van een onderstel waarop de panelen worden gelegd. Vervolgens worden de panelen op verantwoorde wijze aan elkaar verbonden en wordt de verzamelkabel, ook wel zonnekabel genoemd, naar de omvormer geleidt.

Op de installatie van een compleet zonne-energiesysteem wordt door het betreffende installatiebedrijf doorgaans een garantie van 2 jaar afgegeven. Als er meer garantie wordt geboden is dat vaak niet meer dan een verkooptruc.

Wat als een installatiebedrijf niet meer bestaat?

Vroeger ging een installatiebedrijf veelal over van vader op zoon, of dochter. Als klant wist je dat je altijd bij de installateur terecht kon in geval van storing. Tegenwoordig ligt dat iets anders. Vooral op het gebied van zonnepanelen. De afgelopen jaren hebben honderden installateurs hun montageklussen helaas noodgedwongen moeten staken. De concurrentie onder installateurs is namelijk moordend. Vervelend voor hen, maar ook voor hun klanten.

Als jouw monteur ineens stopt met zijn nering ben je niet alleen gedupeerd omdat je geen aanspraak meer kunt maken op de installatie garantie. Je loopt ook het risico dat de overige garanties voorgoed aan je neus voorbijgaan. Dat komt omdat je originele inkoopfacturen van de panelen en de omvormer moet kunnen overleggen. En als eindgebruiker, die de zonne-energie installatie in goed vertrouwen laat plaatsen, heb je die documenten vaak niet.

Wat is de wijze les?

solar

  • Koop je zonne-energie installatie bij een specialist die bewezen kwaliteit aflevert.
  • Kies alleen voor de beste kwaliteit die wordt aangeboden.
  • Blijf vooral ver weg van (online) aanbiedingen op bijvoorbeeld Marktplaats of gelijksoortige platformen.
  • Goedkoop is in beginsel altijd fijn maar als het omslaat naar duurkoop is de ellende niet te overzien.

 

Hulp nodig bij het zoeken naar een betrouwbare aanbieder en/of installateur?

Laat het ons weten.

Arjan Eikelenboom

Plaats een reactie