zonnepanelen wéér goedkoper

Zonnepanelen populairder dan ooit

Weet u het nog?  3 jaar geleden besloot de EU tot het invoeren van een minimumprijs voor zonnepanelen van Chinese makelij. Deze (tijdelijke) minimumprijs was een middel om het dumpen van goedkope zonnepanelen uit China tegen te gaan. Het sterke vermoeden was namelijk dat de Chinese overheid haar zonnepaneel fabrikanten financieel stimuleerde. Hierdoor kon de Chinese zonnepaneelmachine op volle toeren blijven draaien en kregen wij toegang tot goedkope modules. Het nadeel echter was dat Europese en Amerikaanse zonnepaneelmerken te duur werden bevonden en de consument die modules als gevolg links liet liggen.

De Europese anti-dump regeling zou in 2015 aflopen maar is verlengd. Er loopt namelijk een nieuw onderzoek tegen antidumpingmaatregelen.

In tegenstelling tot de vele doemscenario’s heeft de anti-dump maatregel geen invloed gehad op de verdere ontwikkeling van het zonnepaneellandschap in de EU, en die in Nederland. Er werd ook gevreesd voor banenverlies binnen de installatiebranche omdat installateurs door de maatregel minder werk zouden krijgen. Maar niets bleek minder waar; zonnepanelen zijn onveranderd populair gebleven. Banen verdwenen echter wel en ook konden veel zonnepaneelinstallatiebedrijven hun deuren sluiten. Maar dat had een heel andere oorzaak. En die oorzaak willen wij met Heel Holland Zont aanpakken.

Maar terug naar de prijzen van zonnepanelen en de anti-dump maatregelingen. Wat kunnen we aan de vooravond van 2017 vaststellen, en welke ontwikkelingen mogen we verwachten?

Zonnepanelen tot 15% goedkoper geworden

Zonnepanelen zijn de laatste twee jaar tot zo’n 15% goedkoper geworden. Een set panelen dat 2.600kWh opbrengt is met 8,1 jaar terugverdiend. Als je gebruik maakt van de btw-aftrek kan je de terugverdientijd zelfs verkorten tot 6,7 jaar. (Meer details hierover in een eerder artikel).

Goedkopere zonnepanelen vinden wij natuurlijk goed nieuws. Maar als de politiek zo druk bezig is de prijs te reguleren hoe kan die dan zomaar met 15% dalen? Simpel, grote merken zoals JA-solar, Suntech en Trina Solar – allemaal Chinees – zijn natuurlijk niet gek. Die zijn naar andere gebieden gegaan, buiten China, waar ze vaak al productiefaciliteiten hadden of aan het bouwen waren. Zij trokken zich terug uit de prijsafspraken.

Grote (Chinese) merken die in 2013 door de EU als het ware aan de ketting zijn gelegd hebben hun marktaandeel weer terug, zo lijkt het. En de Nederlandse consument heeft toegang tot kwaliteit zonnepanelen tegen een zeer scherpe prijs. Of de Chinese overheid hier nog iets in betekent is voor nu niet duidelijk.

En nu?

Het lijkt erop dat de prijzen van zonnepanelen laag blijven. De kwaliteit is doorgaans zeer goed, al blijft het zaak de vinger aan de pols te houden. Ga nooit in op online aanbiedingen waarvan je de bron niet kan traceren. En bij de gemeente hebben ze natuurlijk helemaal geen verstand van zonnepanelen dus laat ook die zogenaamde mooie aanbiedingen aan je voorbijgaan. Koop je zonne-energie installatie bij een professional in de buurt.

In het volgende blog ga ik het fenomeen salderen en de hierbij behorende regels en verwachtingen uitdiepen. Om er zeker van te zijn dat u dit niet mist kunt u de Facebookpagina liken. Daar worden de nieuwe artikelen als eerste geplaatst.

Fijne feestdagen

Arjan Eikelenboom

 

 

Plaats een reactie